JAARVERSLAG 12e JAAR WWW.EMAILDOKTER.NLINLEIDING

INLEIDING Emaildokter.nl bestaat al weer twaalf jaar. Werd er destijds door de medische wereld op digitaal geschoten, nu is Ehealth gewoongoed. Het wordt zelfs een beetje ranzig. Veel symposia en congressen worden over dit onderwerp georganiseerd. Je wordt er door overspoeld. Opmerkelijk is de snelle ontwikkeling van de medische apps. Nu reeds is discussie over de betrouwbaarheid. De VVAA legde dit jaar de basis voor de Mobile Doctors. Zie www.vvaa.nl/mobile-doctors Quantified Self (het zelf meten van waarden met name thuis) neemt toe. Begrijpelijk, want er kan steeds meer op afstand. Zie voor meer informatie: http://lifehacking.nl/algemeen/hoe-quantified-self-je-kan-helpen-gezonder-te-worden/.

Daarbij blijft E-mental health aan de weg timmeren. Voor meer info zie deze website: www.minddistrict.com En tenslotte gaan ouderen steeds meer inzien dat een Ipad er gewoon bij hoort zoals de vaatwasser en het Nespresso koffiezetappraat. Zie: http://www.computable.nl/artikel/nieuws/mobility/4745453/1277034/apple-ipad-maakt-ouderen-langer-zelfstandig.html

Het kan uiteraard nog steeds veel beter en sneller. Daar blijft de Nederlandse Vereniging voor Ehealth www.nveh.nl de grote stimulator in.

De mooiste innovatie van recente datum vind ik de intelligente blindenstok van www.i-cane.org
Hij is verrijkt met navigatie- en sensortechnologie. En dat 90 jaar nadat de witte stok zijn intrede deed. http://www.youtube.com/watch?v=enl_sLK7A9o


RESULTATEN.

Van 1 augustus 2012 tot en met 31 juli 2013 ontving ik 770 e-mails, die betrekking hadden op een medische vraag. Een vooruitgang ten opzichte van vorig jaar. Het percentage was gemiddeld 2,10 e-mails per dag. In de voorafgaande periode was dit 0,63. Met name de introductie van een korter vraagformulier zal hier de oorzaak van kunnen zijn. Past bij deze wereld waarin we snel en efficiënt informatie willen krijgen. Opvallend blijft het aantal vragen op gebied van “geslachtsorgaan vrouw, inclusief zwangerschap en anticonceptie”. Het betrof met name vragen over SOA en zwangerschap. Het aantal jongeren (15-25 jaar) steeg t.o.v. vorig jaar. De internetsite werd door gemiddeld 83 visitors per dag bekeken. Het jaar daarvoor waren dit er 75. Ik geef gebruikers reeds vanaf medio april 2008 de gelegenheid om een vrijwillige bijdrage over te maken. Dit jaar werd 5,7 procent van het totaal aantal behandelde e-mails beantwoord met een vrijwillige betaling. Vorig jaar was dit 13 procent.

Tabel 1: de reden voor de medische vraag

REDEN AANTAL PERCENTAGE

Geslachtsorgaan vrouw (incl. zwangerschap en OAC)

180 23
Bewegingsapparaat 84 11
Huid en kaalheid 87 11
Geslachtsorgaan man
81 10,5
Luchtwegen, allergie en keelklachten 84 11
Maag- en darmklachten 66 8,5
Algemene malaise/vermoeidheid 43 5,5
Hart- en vaatziekten 31 4
Psychische- en slaapproblemen 37 5
Endocriene klieren/overgewicht 20 3
Andere reden/geen diagnose 13 2
Urinewegen 11 1
Oogaandoening 7 1
Ooraandoening 3 0,5
TOTAAL 770 100


DIAGNOSE AANTAL PERCENTAGE

Geslachtsorgaan vrouw (incl. zwangerschap en OAC)

180 23
Bewegingsapparaat 84 11
Huid en kaalheid 87 11
Geslachtsorgaan man
81 10,5
Luchtwegen, allergie en keelklachten 84 11
Maag- en darmklachten 66 8,5
Algemene malaise/vermoeidheid 43 5,5
Hart- en vaatziekten 31 4
Psychische- en slaapproblemen 37 5
Endocriene klieren/overgewicht 20 3
Andere reden/geen diagnose 13 2
Urinewegen 11 1
Oogaandoening 7 1
Ooraandoening 3 0,5
TOTAAL 770 100
Vragen over geslachtsorgaan vrouw blijft in de top staan. Vragen over huid, kaalheid en bewegingsapparaat volgen.


Tabel 3: het gevoerde beleid

BELEID AANTAL PERCENTAGE

E-consult

766 99,5
Telefonisch consult 4 0,5
TOTAAL 770 100

Er werd in totaal 687 maal verwezen naar eigen huisarts/specialist, fysiotherapeut, apotheker of internetsite. Een toename ten opzichte van vorig jaar. Reden hiervan is het toenemend aantal vragen waar een lichamelijk onderzoek of persoonlijk contact noodzakelijk was. Vaak werden weer vragen gesteld i.v.m. minder goede communicatie met eigen huisarts of second opinion. Het aantal verzoeken voor deelname aan Universitaire scripties, werkstukken voor schoolopdrachten en interviews bedroeg 13. Diverse redenen voor consultatie via internet waren dit jaar: Veel vragen weer over eventuele zwangerschap of SOA. Opvallend was een man met een fractuur en kortademigheidklachten, die reeds bloedverdunners gebruikte. Advies was bezoek huisarts dezelfde dag. Het bleek een longembolie te zijn. Diverse vragen hadden betrekking op het wel of niet laten doen van verder onderzoek. Daarbij kwamen enige vragen vanuit in het buitenland wonende Nederlanders.CONTACT MET DERDEN.

De Nederlandse Vereniging voor E-Health (www.nveh.nl) benoemde mij tot erelid en het Nationaal Platform E-Health (www.e-healthplatform.nl) is feitelijk opgeheven.

Ik continueerde de werkzaamheden als parttime-huisarts in Huisartsenpraktijk Fascinatio in Capelle aan den IJssel (www.hapfascinatio.nl), die nu 6 jaar bestaat.

Daarnaast werkte ik als huisarts in de Huisartsenposten van Rotterdam, Dordrecht en Schiedam. De functie van huisarts in de TBS-kliniek de Kijvelanden in Poortugaal wordt gecontinueerd tot 1 januari 2014.

De internetsite wordt verzorgd door Max Meijer van www.redmax.nl, ICT-begeleiding vond plaats doorwww.itcreation.nl en providing vond plaats via www.intermax.nl.


BESCHOUWING

De conclusies en aanbevelingen uit het voorgaande jaarverslag blijven gehandhaafd. Daarbij volgt:

+ Ehealth moet door zowel zorgverlener als zorggebruiker gestimuleerd worden.


Rhoon, 15 november 2013

Dr. Robert Mol, huisarts,
Tel. 06-53.48.37.64.
E-mail: info@emaildokter.nl
Internet: www.emaildokter.nl


Dr. R. Mol, huisartsContactgegevens
Dr. R. Mol, huisarts
info@emaildokter.nl
BIG nr: 39022840101
Huisartsenpraktijk Fascinatio