Home Actueel Dossier Vacatures Mediashop MedNet Service Mijn MedNet

  Mijn MedNet  
 
 
Welkom,
A.A.M. Verkaar
 
 

  Doktersblog  
 
 
Plaats een bijdrage
 
 

  Verder op MedNet  
 
 
Registreer en ontdek de voordelen!
Geef uw mening als lid van ons panel
Bekijk de lezersacties!
Nieuws uit andere media
Weblog voor dokters
 
 


Nieuws
NHG wil internetconsult in huisartspraktijk stimuleren
Geplaatst op: 06-07-2006 om: 12:45

Reageer op dit bericht

Het Nederlands Huisartsen Genootschap wil zich inzetten voor de implementatie van het e-consult in de huisartspraktijk. Het Genootschap komt daarom eind deze maand met een praktijkgerichte richtlijn.

De richtlijn is geen wetenschappelijk onderbouwde handreiking, maar een checklist, waarmee de huisarts het internetconsult in de praktijk kan brengen. Het NHG heeft de checklist gebaseerd op de KNMG-richtlijn Ďonline arts-patiŽnt contactí. Waar dit protocol meer ingaat op de juridische kant van internetconsulten, is de NHG-richtlijn meer praktijkgericht. Zo kunnen huisartsen bijvoorbeeld terugvinden hoe zij aan de patiŽnt uitleg geven over e-consult en wat er geregeld moet worden met assistenten.
Om het gebruik van het internetconsult in de huisartspraktijk te stimuleren, heeft het NHG samen met de Landelijke Huisartsen Vereniging en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum een e-consultmodule op Praktijkinfo.nl ontwikkeld. Daarnaast voert het NHG overleg met onder meer het ministerie van VWS en het College voor zorgverzekeringen over de toekomst van het e-consult. Ook zijn er twee publicaties over het onderwerp in Huisarts & Wetenschap verschenen. De bekendmaking van de richtlijn eind deze maand is het derde en laatste bericht hierover. MedNet Magazine zal in het volgende nummer dat eind juli verschijnt, eveneens aandacht besteden aan de NHG-checklist e-consult.
 


Bron: Redactie MedNet | Redacteur: Anouk Brinkman
Reageer op dit bericht
Printen
Dit bericht doorsturen
Dit bericht is 155 keer gelezen
Er zijn 2 reacties op dit bericht
  Reacties op dit bericht  
 
 
motivatie van stimuleren e-consult?
Gereageerd op: 08-07-2006 om 11:41 | door: J.A. maring
Zonder nu direct te willen zeggen dat e-consulten helemaal geen plek zouden kunnen hebben binnen de huisartsenpraktijk vraag ik me toch ernstig af waarom je deze vorm van communicatie op huisartsgeneeskundig gebied zou willen STIMULEREN. Is het kwalitatief een aanwinst? Maakt het gebruik van de sterke kanten van de huisarts? Zal het de kwaliteit van huisartsgeneeskundige zorg verbeteren? Ik durf dat te betwijfelen en vind dat het NHG hier te voorbarig zaken propageert. Het gebied waarin de huisarts exceleert is de persoonlijke zorg in een persoonlijke vertrouwensrelatie. Hierbij speelt het e-consult dus op zijn hoogst een kleine ondersteunende rol. Overigens doet mijn praktijk al 1,5 jaar mee met het e-consult experiment van Menzis en Dokterdokter.nl - er is zeer ruimschoots reclame voo rgemaakt via zorgverzekering en persoonlijke brieven van de huisarts aan de patient en ik mocht in deze 1,5 jaar 3 serieuze vragen (voor ruim 9 euro per stuk overigens) beantwoorden. Mijn conclusie is dan ook eerder dat persoonlijk contact mťťr op prijs wordt gesteld dan computercontact. Is ict consult WERKELIJK gewenst door de patient? Of hebben aanbieders andere belangen?

e-mail consult
Gereageerd op: 07-07-2006 om 14:02 | door: B.J.H. dierick
als ik iets meer zou ontvangen dan 4,50 euro, zou ik het e-mail consult wel willen overwegen

 
 

  Zoeken op MedNet  
 
 
 
 

  Meest gelezen  
 
 
PatiŽnt zeer tevreden over bejegening medisch specialisten
Huisartsenpost met telefoonarts scoort het best bij de patiŽnt
NHG wil internetconsult in huisartspraktijk stimuleren
Cardiologisch onderzoeksinstituut doet excellent werk
Diaconessenhuis Meppel onder verscherpt toezicht
 
 

  Laatste reacties  
 
 
NHG wil internetconsult in huisartspraktijk stimuleren (2)
Huisartsenpost met telefoonarts scoort het best bij de patiŽnt (1)