Een artikel uit de Haagsche Courant van dinsdag 23 april 2002

E-maildokter mogelijk in hele land actief

door Maarten Molenaar

Den Haag De Hoogvlietse e-maildokter dr. Robert Mol heeft zijn werkgebied uitgebreid naar heel Zuid-Holland.

Hij hielp tot deze week alleen patiënten zonder huisarts in de Rotterdamse regio. Mol overweegt binnenkort zelfs landelijk te opereren. Hij stopt per 1 juli met zijn praktijk om zich meer te kunnen richten op het afhandelen van via internet aan hem gestelde vragen over gezondheidsklachten. "Ik vind het onverantwoord dat meer dan 100.000 Nederlanders door het huisartsentekort geen arts hebben. Ik hoop dat ik als e-maildokter wat voor deze mensen kan betekenen".

De Landelijke Huisartsenverening is ronduit tegen. Die vindt het onverantwoord een consultaanvraag af te handelen zonder dat de patiënt is gezien.

De Hoogvlietse huisarts begon in juli vorig jaar. Het is sindsdien mogelijk bij gezondheidsklachten via http://www.emaildokter.nl vragen aan hem te stellen. Van die service, waarvoor overigens wel moet worden betaald, maken elke week diverse inwoners van de Rotterdamse regio gebruik. De huisarts verwacht binnenkort ook e-mails uit de rest van Zuid-Holland.

Mol belt binnen 24 uur terug en bepaalt aan de hand van het gesprek of telefonisch consult volstaat. Als hij niet zeker van zijn zaak is, vraagt hij de patiënt bij hem te komen. Hij vindt de kritiek van de Huisartsenvereniging om die reden niet terecht. Mol kreeg onlangs een wanhopige man uit Zwolle in zijn praktijk. De patiënt kon door het huisartsentekort nergens terecht.Hij zocht ten einde raad op internet naar een huisarts en kwam op die manier op de website van de Hoogvlietse e-maildokter terecht. Mol: "Hij stuurde me een mailtje, waarna ik hem belde. Ik hoorde zijn verhaal aan en kwam tot de conclusie, dat een telefonisch consult niet volstond. De Zwollenaar is toen in de trein gestapt en naar me toe gekomen. De man moest die dag tweehonderd kilometer afleggen om zich door een huisarts te laten onderzoeken. Zó schrijnend is het dus inmiddels in Nederland".

Mol wilde de Zwollenaar niet aan zijn lot overlaten, maar hij richtte zich tot nu toe eigenlijk alleen op inwoners zonder huisarts in de Rotterdamse regio.

Sinds deze week kunnen ook de bewoners van andere delen van Zuid-Holland een beroep op hem doen. Hij overweegt in juli zijn e-mailservice open te stellen voor alle Nederlanders zonder huisarts. Mol realiseert zich, dat hij niet iedereen naar Hoogvliet kan laten komen als een telefonisch advies niet voldoende is. "Ik wil een landelijk netwerk opzetten van huisartsen bij wie deze mensen terecht kunnen. Het gaat niet om een grote groep patiënten, omdat een telefonisch consult vaak volstaat". De e-maildokter rekent voor een telefonisch consult naar aanleiding van een e-mail 10,80 euro, de helft van het bedrag voor een spreekuur-bezoek. "Omdat de fondsen nog niet hebben besloten of e-mailconsult wordt vergoed, krijgen patiënten een nota".