Uit: De Gelderlander 5 September 2003.

'Helft van bezoek aan huisarts kan per e-mail of via internet'

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg denkt de oplossing voor de overvolle huisartsenpraktijk te hebben gevonden: contact met de huisarts per e - mail. Wilt u dat, of spreekt u liever persoonlijk met uw huisarts?

Robert Mol, 's lands eerste e-maildokter:

"Ik denk dat 50 procent van het bezoek aan de huisarts afgehandeld kan worden door e-mail of via internet. Bij mij blijkt dat slechts eenderde van de e-mails met medische vragen leidt tot een advies voor een doktersbezoek. In de andere gevallen kan ik vragen direct beantwoorden en een diagnose stellen of die (laten) opzoeken via een zoekmachine. Daar hoeft de kwaliteit van de zorg niet door achteruit te gaan. Gezondheidszorg kán zonder persoonlijk contact. Door een overmaat aan doktersbezoeken zijn huisartsen burned out geraakt en daarbij kan contact per e-mail een oplossing bieden."

Frank van der Aa van de ANBO, de bond voor vijftigplussers:

"Huisartsconsult per e-mail is een goed aanvullend middel op de service van artsen, maar ik heb mijn twijfels of dat het probleem van te veel huisartsenbezoek oplost. Voor een deel van de ouderen is het wel een aantrekkelijke oplossing om simpele vragen beantwoord te krijgen. Maar niet alle vijfenzestigplussers hebben een computer met internetverbinding, laat staan dat ze weten hoe ze ermee om moeten gaan. Ongeveer 10 procent zit wel op internet. Senioren gaan steeds meer gebruik maken van internet, maar dat blijft een selectief gezelschap."

Harry Boontje, lezer, via e-mail:

"Ik ben van mening dat in een aantal gevallen best de dokter middels internet geraadpleegd kan worden. Denk hierbij aan het aanvragen van een herhalingsrecept of een behandelingstip voor eenvoudige klachten als griepverschijnselen of verkoudheidsklachten. Ook kan de patiënt zelf laten weten hoe het met hem of haar gaat, melden dat medicijnen aanslaan of laten weten of een behandeling het gewenste resultaat geeft. Daarnaast zou de arts zelf aan kunnen geven of een bezoek aan de praktijk gewenst is."

Fako Dzigal, lezer, via internet:

"De huisarts raadplegen via internet vind ik een goed idee, omdat je als je op bezoek bij de huisarts gaat, vaak heel erg lang moet wachten, terwijl het gesprek met de huisarts heel kort duurt. Een advies van de huisarts of het voorschrijven van recepten kan ook via e-mail of internet. Dat geldt niet voor de ernstige (psychische) ziekten."

Nicole Slegers, woordvoerder van het Nederlands Huisartsen Genootschap:

"Ict is niet meer weg te denken uit de huisartsenpraktijk, en de computer is één van de wegen om de huisarts te bezoeken. Ik weet uit eigen ervaring dat er huisartsen zijn die gebruik maken van een e-mailspreekuur. De veiligheid van persoonlijke gegevensuitwisseling via de digitale snelweg kan echter niet worden gegarandeerd dus dat is nog wel een belangrijk aandachtspunt in deze ontwikkeling."

Focco Boekkooi, gynaecoloog die zijn diensten aanbiedt via. dokter.nl:

"Ik denk zeker dat internet het bezoek aan de huisarts kan verminderen. Vragen die bij. dokter.nl gesteld worden, zijn namelijk typische 'huisartsenvragen'. Mensen vragen om informatie over onderwerpen die hun bezighoudt en waar niet persé een onderzoek door de dokter voor nodig is. Natuurlijk moet je ervoor waken dat mensen niet meer vragen gaan stellen door het gemak van internet. Daarom heeft. dokter.nl, wat geen commerciële site is, een financiële drempel ingebouwd."