Uit: De Scheepvaartkrant, 21-01-2004.

DE EMAILDOKTER ALTIJD BEREIKBAAR.

Email en telefonische consulten mogelijk.

Auteur: Elbert Vissers.

Als nummer acht op de ‘top tien ICT behoefte van de binnenvaart’ staat Medische vraagbaak/online hulpverlening. Het is de enige niet nautische behoefte en het antwoord is er. De Emaildokter, dr. Robert Mol heeft 2 jaar geleden deze dienst gestart. De emaildokter is op internet te vinden onder www.emaildokter.nl

Op deze site kunnen vragen aan dr. Mol worden gesteld waarna de dokter u terugbelt. Dit terugbellen gebeurt normaal binnen een uur. Buiten het internet om kan natuurlijk ook gewoon een mailtje naar info@emaildokter.nl en hij belt vanzelf terug. Probeer in deze mail wel duidelijk het probleem aan te geven en vermeld uw telefoonnummer.

We kennen het probleem. Iemand is niet lekker aan boord, maar even stil te gaan liggen om een huisarts te gaan zoeken willen we niet snel doen. Even aankijken hoe het zich ontwikkelt en bedenken waar we kunnen proberen een dokter te vinden. Misschien een telefoontje naar de huisarts in Nederland, maar het blijft lastig. Zeker met kinderen is men altijd extra bezorgd maar weet ook niet goed hoe en waar een dokter is te vinden in de relatief onbekende omgeving waar men zich bevindt.

Via de riviercentrale en de wasserschutzpolizei lukt het meestal wel maar het blijft toch erg omslachtig, terwijl we niet weten of het nodig is. De emaildokter is zeker niet alleen voor de binnenvaart bedoeld. Hij is voor iedereen beschikbaar die niet direct een dokter bij de hand heeft. Dit zijn nu ook reeds een beduidend aantal gewone walbewoners die geen huisarts hebben.

Nederlanders die in het buitenland verblijven voor hun werk of vakantie en toch graag een Nederlandse dokter om advies willen vragen dus ook schippers. Voor gebruik van de emaildokter wordt u gewoon een telefonisch consult van 12 euro in rekening gebracht en het is ook mogelijk een jaarabonnement voor 87,50 euro af te sluiten. Doorverwijzen, wat iedere huisarts normaal regelmatig doet, is in het buitenland erg lastig voor de emaildokter en hij zoekt daarvoor nog naar oplossingen.

Bernard van Welzenes gaf de emaildokter op de Telematicadag in Nijmegen misschien een goede tip. Het Europese netwerk voor schipperswelzijn dat in bijna ieder land een vertegenwoordiger heeft die goed op de hoogte is met de gewoontes en mogelijkheden in dat bepaalde land. Door samen te gaan werken is een wederzijdse aanvulling mogelijk. Indien men zich in de omgeving van Rotterdam bevindt is altijd een afspraak te maken voor een gewoon consult