Een artikel uit het Rotterdams Dagblad van 10-10-2001.

Borst staat achter emaildokter Mol

Minister Borst van Volksgezondheid heeft zich geschaard achter de emaildokter, een initiatief van de Hoogvlietse huisarts dr. R. Mol. Enkele maanden geleden richtte hij een internetsite op, waar patiënten zonder huisarts terecht kunnen met vragen of klachten over hun gezondheid. De minister zegt blij te zijn dat de beroepsgroep ook zelf met ideeën komt om de gevolgen van het huisartsen-tekort binnen de perken te houden.


Borst heeft aangekondigd het aantal opleidingsplaatsen voor huisartsen de komende jaren op te schroeven naar 670 per jaar. Vorig jaar waren dat er nog 360. Ook wil Borst het beroep aantrekkelijker maken door een betere financiële vergoeding en door vermindering van de werkdruk. Die druk moet afnemen door invoering van praktijkverpleegkundigen en betere regelingen voor avond-, nacht- en weekenddiensten.

Borst sluit niet uit dat ook in de rest van het land emaildokters verschijnen. Ze vindt het met het oog op die uitbreiding een goede zaak, dat zorgverzekeraar Zilveren Kruis meewerkt aan het initiatief. Dan kan ook gekeken worden naar de kwaliteit van de geboden vorm van dienstverlening,'' schrijft de bewindsvrouw.

Mol richtte in juli van dit jaar de stichting Emaildokter.nl op uit onvrede over het tekort aan huisartsen.Die onvrede werd mede gevoed door het plotselinge sluiten van een huisartsenpraktijk in Spijkenisse. Er wordt heel veel gepraat over het huisartsentekort, maar er gebeurt bijna niets,'' zei Mol destijds in deze krant.

De emaildokter is bedoeld voor patiënten uit de regio Spijkenisse, Albrandswaard en Hoogvliet. Als ze gezondheidsklachten hebben of vragen, kunnen ze via het internet Mol aanschrijven.
Binnen 24 uur krijgen de afzenders telefonisch antwoord. Als de dokter het nodig acht, worden de mensen uitgenodigd op de praktijk langs te komen.

Tot op heden is het erg rustig geweest bij de emaildokter, vertelt Mol. ,,Er komen twee tot drie mailtjes per week binnen. Weinig, ja. Maar dat was ook de hoop. Dat we niet overspoeld zouden worden. Die mailtjes waren aanvragen voor recepten, verzoeken om afspraken en feedback op consulten. Bijvoorbeeld een moeder die laat weten dat het goed gaat met de oren van haar kind en
dat ze niet terug hoeft te komen.''

Wel wordt de site van de email-dokter zo'n vijftig keer per
dag bezocht. ,,Het grote voordeel van e-mailen is dat je
dat 's avonds kunt doen en dat je geen ingesprektoon
meer hebt bij de dokter. Onderzoek in de Verenigde
Staten heeft aangetoond dat een huisarts één tot twee
uur tijd wint door gebruik te maken van e-mail.''

Mol wacht nog op subsidie van zorgverzekeraar Zilveren
Kruis Achmea om het project wat groter op te zetten.