'S NACHTS JE BED UIT VOOR EEN OOR MET EEN KAKKERLAK.

BRON: AD/RD 16 februari 2008

JOYCE DE BRUIJN
ROTTERDAM

Huisarts en e-maildokter Robert Mol zit over een jaar of wat waarschijnlijk te msn-nen met zijn jongste patiënten. Want dat e-mailen vinden de twintigers van tegenwoordig zó vet voorbij. En dokter Mol zou dokter Mol niet zijn als hij niet met zijn tijd meedendert. Vijfentwintig jaar zit hij in het vak, de Rotterdamse arts die in 2001 de regio verraste met het nagelnieuwe webconsult. Inmiddels verdient hij als rondreizend huisarts zijn centjes bij elkaar. Hij viert zijn jubileum zondag 30 maart met een borrel. 'Voor iedereen met wie ik ooit een leuke ontmoeting had.' Toen Robert Mol in 1983 van de opleiding kwam, stapte hij op een vliegtuig dat hem mijlenver overzee bracht. Hij ging als 28-jarige jonge hond als 'gouvernementsarts' aan de slag op Saba, met duizend inwoners het kleinste eiland van de Nederlandse Antillen. Een waanzinnige tijd. Ik kreeg daar van alles: zieke koeien, tandheelkunde, bevallingen. Ik was de enige arts op het eiland en runde ook het ziekenhuis, het verpleeghuis, de GGD en het consultatiebureau. Ik werd eens om drie uur 's nachts uit bed gebeld omdat een man klaagde dat er iets tegen zijn trommelvlies kietelde. Ik dacht: bellen ze me daar voor wakker? Zat er een kakkerlak in zijn oor.'' Vijf jaar en de adoptie van drie kinderen later, keerde Robert met een proefschrift terug naar Nederland, waar hij na een poosje dolen een praktijk in Hoogvliet begon.

Twaalf jaar lang zag hij dagelijks vijftig tot zestig patiënten, deed hij avond-, weekend- en nachtdiensten en voerde hij tussen de bedrijven door de administratie van zijn praktijk. In 2002 was hij er klaar mee. Zijn plannetjes om de hoge werkdruk te verminderen, strandden te vaak op onwil van collega's. ,,Ik had het idee bedacht om bij toerbeurt één van de huisartsen uit de groep de spoedgevallen overdag te laten doen. Die zou dan zijn spreekuur ietwat leeg laten zodat hij kon uitrukken naar hartaanvallen en dergelijke. De rest van ons kon dan gewoon ongestoord zijn spreekuur draaien. Het is niet eens tot een experiment gekomen. Ook de e-maildokter vond men maar niks. Nu doen ze zelf ook webconsults voor herhalingsrecepten.'' Hij besloot zijn praktijk op te geven. ,,Op Saba was ik 24 uur per dag beschikbaar, maar toen was ik jong. Als je tegen de vijftig loopt, wil je je tijd alleen nog maar aan je patiënten besteden. Ik wil de diepte in met ze. Ik wil me kunnen bemoeien met die vrouw met een arbeidsconflict. Ik vind: een mens met een burn-out moet je niet te snel weer op het hoogste niveau laten functioneren. Dus schrijf ik dat in een briefje naar de arbo-arts. Die is daar natuurlijk niet blij mee.'' Mol voert nu als 'freelance huisarts' twee dagen per week spreekuur in gezondheidscentrum Fascinatio. Drie keer per week verschijnt hij tevens in verschillende huisartsenposten in de regio voor een avond- nacht- of weekenddienst. ,,Heerlijk. De koffie staat klaar, de soep staat klaar en je bedje is gespreid. In de posten krijg je bovendien acute zorg te doen. Snel beoordelen, snel beslissen. In de posten vind ik de dynamiek van het vak terug.'' Zijn baan is nu goed uit te houden, en prima te combineren met zijn gezin.

Aan een pensioen moet hij dan ook niet denken. ,,Ik geloof niet in het pensioen. Ik heb ze gezien in Hoogvliet. De mannen van Shell die met 57 jaar een zak geld meekregen en met de vut gingen. Na een half jaar zag ik ze op mijn spreekuur. Hoge bloeddruk en doodongelukkig. Nee, ik hou er pas mee op als ik echt niet meer kan.'' Wie met dokter Robert Mol het glas wil heffen op de volgende vijfentwintig jaar, is op zondag 30 maart van 15.00 tot 17.00 uur van harte welkom in Humanitas Akropolis, Achillesstraat 290 in Rotterdam.

Het meenemen van een goed humeur is voldoende!